Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Latest albums

Erbaa Kevgir Kalesi

erbaa-kevgir-kalesi1.jpg
erbaa-kevgir-kalesi3.jpg
erbaa-kevgir-kalesi2.jpg

Kevgir Kalesi ismiyle bilinen kale; Erbaa ilçesi, Doğanyurt Bucağı, Akgün Köyü sınırları içerisinde Şahinkaya Baraj alanında kalmaktadır. Akgün Köyü, Ordu ili Akkuş ilçesi ile sınır teşkil eden Tifi Çayı üzerinde yer almaktadır. Ormanlık bir alanda, yalçın kayalıklar üzerinde kuzey-güney ekseninde kurulan kaleye ulaşım bugün için güneyden sağlanabilmektedir. Kuzey ve batısı kayalıklardan oluşan kaleye güney cephede dar bir alandan girilmektedir. Burada kayaya oyulmuş dört basamaklı bir merdivenle kale üzerine çıkılmaktadır. Girişin doğu tarafına moloztaşlardan set şeklinde bir duvar yapılmıştır. Bu duvarın güneyinde yaklaşık 6 m. çapında, 5 m. yüksekliğinde silindirik bir yapı yükselmektedir. Ayrıca kalede bir sarnıç, sarnıçın güneyinde de kale bünyesi içerisinde bulunabilecek çeşitli yapılara ait temel izleri görülmektedir.

Köye 3 km. uzaklıktaki Dibek mezrasında Pontus hükümdarlarından 6.Mitridates’ın yapmış olduğu kalelerden birisi bulunmaktadır. Ancak şu anda define arayıcıları tarafından yıkılarak tahrip edilen Kalenin giriş kapıları mazgal delikleri görünür şekilde ortadadır.

Eski adı Ahretdağı yeni adı Akgün. Ahretdağı adının köyün Canik dağı üzerinde bulunması ve ilçe merkezine uzak olmasından dolayı verildiği söylenmektedir. Köy ve çevresinde Pontus dönemlerinden kalma (Keygür) Kale kalıntılarına rastlanılmaktadır.

Erbaa Kale Köyü Kalesi

Erbaa Kale Köyü Kalesi

Pontus Hükümdarı Pontpolinyak bölgeye hükmettiği zaman ovaya FONOROVA adını verimli münbit, yeşil sulak olmasından dolayı verdiği, tarihçiler tarafından kaydedilmektedir. Daha sonra Pontusların son hükümdarı VI. Mithridates bu ismi kaldırarak Kelkit Havzasına OPOTORMA adını vermiştir. VI. Mithridates bugünkü Kale Köyünün bulunduğu yerde birleşen Kelkit ırmağı ile Tozanlı ırmağının Yeşilırmak adını aldığı Boğazkesen olarak bilinen yere Amasya’yı Niksar’a bağlamak için köprü yapmıştır. Köprünün ayakları halen mevcuttur. Kaledeki köprü ile Kaleyi inşa ettirmiştir.

Sayfalar