Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Akgün Köyü

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
5 Aralık, 2011 - 19:37 -- erbaaliyiz

Tarihi

AKGÜN(Ahretdağ)Köyü Tarihi Köye 3km. uzaklıktaki Dibek mezrasında Pontus hükümdarlarından 6.Mitridates’ın yapmış olduğu kalelerden birisi bulunmaktadır. Ancak şu anda define arayıcıları tarafından yıkılarak tahrip edilen Kalenin giriş kapıları mazgal delikleri görünür şekilde ortadadır. Köye 1800 yılında Termeden Çördük ve Çakır kabileleri, Çarşambadan Çobanlar kabilesi, Akkuş’tan Hatipler(ATEŞLER) kabilesi gelerek yerleşmişlerdir.

Eğitim öğretim faaliyetlerine 1962 yılında açılan okul ile başlanmış okur yazar oranı %100'e yaklaşmıştır. Daha sonra 1985 yılında yeni okul yapılarak faaliyete geçmiştir. Elektrik 1987, telefon 1990 yılında alınmış, Akgün Cami’de 1978 yılında yaptırılmıştır.

Eski adı Ahretdağı yeni adı Akgün. Ahretdağı adının köyün Canik dağı üzerinde bulunması ve ilçe merkezine uzak olmasından dolayı verildiği söylenmektedir. Köy ve çevresinde Pontus dönemlerinden kalma (Keygür) Kale kalıntılarına rastlanılmaktadır.

Coğrafya

Tokat iline 124 km, Erbaa ilçesine 42 km uzaklıktadır.

Akgün Canik dağının kuzey doğusunda orman içinde dağınık mezralardan oluşmuş, İlce merkezine 44km. mesafede. Rakım 975m. olan bir köydür. 1990 yılı nüfusu 1120 olan bu köyün belli başlı mezraları; Akgün Dibek, Akgün Şükkürevi, Akgün kaleboynu, Akgün Çakılar, Akgün Kılıçalan, Akgün Hıdıllı, Akgün Ahret ve Akgün Yandıra. Dağınık ve engebeli arazide yer alan bu mezraları merkez köye uzaklıkları 3 ila 5km. arasında değişmektedir. Köy, doğudan Ceyhanlı batıdan Tandırlı köyleri, kuzeyden Karakuş çayı ve güneyden Günebakan ve Gümüşalan köyü ile komşudur arazisi 3880 hektar olup yetersiz ve kıraç aynı zamanda rakımı yüksek olması nedeniyle ve istenilen düzeyde tarımın yapılamamasından, son zamanlarda dışarıya yoğun şekilde göçler olmaktadır.

Yolunun sebilize ve uzak oluşu kış şartlarında ulaşımı engellemesi nedeniyle bu bölgeye ait olmak üzere bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak için haftanın perşembe günleri” Çamiyazi” denilen yerde pazarlar kurulur. Arazi sınırı; doğusundan Domuzdüzü mevkiinden başlayarak Koyuneğreği ve Meşeli düzden Çatal deresine batıdan Karadere mevkiinde Kuruluş köyü hududuna kuzeyden Seferli köyü hududundan Körğürğen deresine güneyden Engelli köyü hududundan Dildos yaylası, Meşelibük ve kılderesine kadar uzanmaktadır.

Akgün Köyü`nün sınır komşuları başlıca : Tandırlı Köyü , Tandırlı Cizene, Ermeydanı Köyü , Ceyhanlı Köyü (ORDU) Seferli beldesi ve alan Köyü mahallesi (ORDU)

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2010 166
2009 187
2008 200
2007 225
2000 825
1997 825

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Hayrettin ÇÖRDÜK
2004 - Kemali Ateş
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Dernek Bilgileri

TOKAT ERBAA AKGÜN KÖYÜ DERNEĞİ Akgün Köyünün İstanbul Maltepe Fındıklı Mahallesin de köyden İSTANBUL' a göç edenler tarafından kurulan bir derneğinin adıdır. Derneğin ilk kurucusu Mehmet ÇAKIR dır. Şu anki DERNEK BAŞKANI KAYA ÇAKIR dır. Dernek köy halkını bir araya getirmek köyün sorunlarını çözmek için çeşitli etkinlikler yapmaktadır. Derneğin düzenlemiş olduğu en büyük etkinlik Köyün KAZANCI YAYLASIN da her sene yapılan KAZANCI YAYLASI şenlikleridir. Dernek ve Köy ile ilgili detaylı bilgilere Derneği web sitesi http://www.akgundernegi.com adresinden ulaşılabilir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Fotoğraflar


Yorumlar

Misafir kullanıcısının resmi

Misafir (doğrulanmadı) tarafından tarihinde gönderildi

Oca11Mehmet Akif Malatyalı Mehmet teşekkür ederim. Evime ve atölyeme yakın olduğu için Salacak'da sıkça fotoğraf çekme imkanım oylour. Dediğin gibi bir seriye dönüşebilir. Bakalım neler çıkacak