Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Depreme Bağlı Yeri Değiştirilen Bir Şehir: ERBAA

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
24 Aralık, 2013 - 23:28 -- erbaaliyiz

Ali YILMAZ, Kemalettin ŞAHİN ve M. Hazım ŞAHİN'in çalışması olan Depreme Bağlı Yeri Değiştirilen Şehir: Erbaa çalışmasının bir özetini sunuyoruz...

Bu çalışmada, 1940’lı yılların başında Erbaa’da yaşanan yıkıcı depremler nedeniyle, şehrin başka bir yere taşınması incelenmiştir. Erbaa, Türkiye’nin kuzeyinde Orta Karadeniz Bölümünde Tokat iline bağlı bir ilçemerkezidir. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde birinci derecede deprem riski olan bir bölgede yer alan Erbaa şehrinde, 1939-1943 yılları arasında art arda yaşanan depremler, demografik, ekonomik ve sosyal açıdan oldukça etkilemiştir. Yeni yerleşim yeri seçimi ise, şehrin gelişimi açısından önemli sonuçlar doğurmuştur. Erbaa’nın yeni yerleşim yerinde de deprem riski devam etmektedir. Şehrin yatay ve dikey gelişiminde, deprem riskini dikkate almayan yapılaşma ciddi tehdit oluşturmaktadır. Son dönemde yerel yönetimin bu konuda girişimleri bulunmakla birlikte, yeterli değildir. Şehrin gelişim yönünün belirlenmesinde ve bina yapımında deprem riskine uygun imar faaliyetlerininyürütülmesi zorunludur. Halkın deprem bilinci geliştirilmelidir.

Sismik hareketler açısından Türkiye arazisinin %97'si, yer kaymaları, sel ve su baskınları yönünden de %40'dan fazlası can ve mal kaybına yol açabilecek risk taşımaktadır (Girgin, 1995: 155). Bu riskli bölgelerdeki yerleşmelerde (yanlış yer seçimine de bağlı olarak) doğal afetler sonucu önemli can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bu yerleşmelerden bir kısmının ise, yerini değiştirmek zorunda kalınmaktadır. Ülkemizde Erzincan, Bingöl, Gediz, Halfeti, Erciş, Köyceğiz ve Erbaa (Tuncel, 1977; 1981: 115), Gördes (Girgin, 1995: 155), Samsat (Bakırcı 1997: 365), Doğubayazıt (Kaya, 2002: 69), gerek deprem gerekse diğer doğal afetler sonucunda yerleri değiştirilmek zorunda kalınan yerleşmelere örnektir. Bu çalışmada Erbaa şehrinin depreme bağlı afet riski nedeniyle 1944 yılında yerinin değiştirilmesi konu edilmiştir. Çalışmanın amacı, yer değiştirmeye neden olan deprem olaylarını, yeni yerleşim yerinin seçimini ve yer değiştirmenin sonuçlarını coğrafi açıdan incelemek ve sonuçları değerlendirmektir.

Erbaa şehri, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü’nde Tokat iline bağlı olup, Kelkit ve Tozanlı çaylarının birleşerek Yeşilırmak adını aldığını yerde verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Şehrin üzerinde bulunduğu ovanın kuzeyinde Canik dağları içerisinde değerlendirilen Karınca dağı, güneyinde Sakarat ve Boğalı dağları, doğu ve batısında da bu dağların uzantıları yer almaktadır (Şekil 1). Şehiryerleşmesinin deniz seviyesinden yüksekliği 248 m.'dir.

Tam sürüm için: http://www.sosyalarastirmalar.com/cilt6/cilt6sayi24_pdf/yilmaz_ali_kemalettinsahin.pdf adresini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer İçerik: 

Erbaa Şehri ve Yakın Çevresinin Doğal Çevre Özellikleri

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
24 Aralık, 2013 - 23:43 -- erbaaliyiz

Erbaa Şehri ve Yakın Çevresinin Doğal Çevre Özellikleri Kelkit Irmağı'nın alüvyonlarının oluşturduğu Erbaa Ovası'nın üzerinde yer alan Erbaa şehri ve yakın çevresi, temelde Permiyen ve Senozoyik yaşlı birimler üzerinde yer almaktadır. Çalışma alanının temelini Permo-Triyas yaşlı Turhal grubu metamorfitleri oluşturmaktadır.

Eski ve Yeni Erbaa: Erbaa Şehrinin Yerinin Değiştirilmesi

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
25 Aralık, 2013 - 00:16 -- erbaaliyiz

Erbaa şehrinin yerinin değiştirilmesi, eski ve yeni Erbaa. Eski Erbaa (Foto 1), alüvyon arazi üzerinde kurulmuş olup, gerek KAFZ üzerinde yer alması, gerekse 1942 Niksar-Erbaa deprem kırığı ve Esençay Fayı'na yakın bir konumda bulunması nedeniyle deprem bakımından oldukça riskli bir bölgede yer almaktadır. Erbaa’nın, 1939, 1940, 1942 ve 1943 yıllarında...