Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Tarlada 50 Markette 100

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
24 Temmuz, 2012 - 14:42 -- erbaaliyiz

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, tarlada 50 kuruşa satılan domatesin manav veya markete gidene kadar 100 yüz zamlandığını söyledi.

Tokat'ta Erbaa bölgesi başta olmak üzere Kazova'da domates hasadı başladı. Hava sıcaklıklarını aşırı derece yüksek gitmesi ise çiftçiyi endişelendirirken, çiftçinin bir başka endişesi de tarladaki domates fiyatları. Üreticiler her yıl olduğu gibi bu yılda oluşturulacak komisyon nezrinde taban fiyat uygulamasını bekliyor. Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, bu yılda domateste taban fiyat uygulamasının yapılmasını arzu ettiklerini söyledi. Piyasada denge sağlanması adına bu uygulamayı önemsediklerini belirten Başkan Dökülen, tarladaki domates fiyatları ile marketteki fiyatlar arasında 100'de yüzü bulan fiyat aralığına dikkat çekerek, "Tarlada domatesin kilogram fiyatı 50 - 60 kuruş arasında markete geldiğimizde 1 liraya kadar çıkıyor. Tarlada çiftçimden tüketiciye geçmeden domatesin fiyatı 100'de yüz artıyor.

Benim acizane görüşüm tüketici ile aradaki makasçıları kaldıracaksın. Bu sadece domateste değil diğer ürünlerde de böyle. Biraz önce bir çiftçim fasulyesini 30 kuruşa satamadığını söyledi. Bakkalda 2 liradan aşağı alamıyorsun. 3 günü geçince dayanmayan mahsul halden tüketiciye geçerken ucuz, tüketiciye geçtikten sonra pahalı oluyor. Buna üzülüyorum. Tokat'ta birlik ve beraberlik içerisinde kurulan komisyon tarafından taban fiyat uygulaması yapılıyordu. Bu senede aynı uygulamayı yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Başkan Dökülen, hava sıcaklıklarını anormal olarak seyretmesinin sebze ve meyvede dengeyi bozduğunu belirterek, "Kiraz da sıcaklardan etkilendi. Domates, biber, patlıcan ve salatalıkta sıcaklıktan etkileniyor. Patateste durum iç açıcı değil. Patates ekicisinin de Pazar kaygısı var. Çok fazla üretim olacağını tahmin ediyoruz. İnşallah pazar bulup satılır. Ayrıca sulama ücretleri de çiftçiyi etkiliyor. Dönümde su parası yükseldi" diye konuştu.

http://www.haberler.com/tarlada-50-kurus-markette-1-lira-3806575-haberi/