Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Evsel Atıkların Ayrıştırılması Türkiye'de İlk Defa Tokat'ta

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
27 Şubat, 2013 - 22:16 -- erbaaliyiz

Türkiye'de ilk defa evsel ve ambalaj atıklarını otomatik ayrıştıran geri dönüşüm sistemi Tokat'ta hayata geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tokat Belediyesi'nin birlikteliğinde Yrd. Doç Dr. Yunis Karaca tarafından hazırlanan katıkları kaynağında otomatik olarak ayrıştıran sistemin açılışı törenle yapıldı. 688 bin TL'lik hibeyle yapılan proje Tokat'ta TOKİ, F konutlarına kuruldu. Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca, geri dönüşümde çığır açacak olan projenin çevreye ve geri dönüşüme önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi. Çöpün kaynağında ayrıştırıldığında değerliği olduğunu ifade eden Karaca, “Çöp kaynağında ayrıldığında çöp olmaktan çıkıp milli bir değere dönüşüyor. Milyar dolarlık bir değer konuşuyor. Aksi taktirde çöp kendisi bir atık olarak depolama sorunu, koku yapan bir obje. Ama bu tür teknolojilerle çöpün yerinde ayrıştırılması ile vatandaşın duyarlılığını artırılması mümkün. Bir tuşa basarak atığı türüne göre ger dönüşüme kazandırmak mümkün” dedi. Karaca, bu sistemle ayrıca sıvı yağlarında ger dönüşüme kazandırılarak çevreci yakıtlarında üretilebildiğini sözlerine ekledi.

TÜRKÇEV Başkanı Av. Beyhan Aslan ise konuşmasında bu tür projelere önem vererek desteklerini söyledi. Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar da plastik atıkların geri kazanımının sağlanması için depozito sisteminin uygulanmasının arzu ettiklerini, bu konuyla ilgili büyük bir çalışmaları olduğunu söyledi.

Son olarak konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ise Tokat’ta yapılan pilot uygulamanın Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti. Hayatın kolaylaştırılması amacıyla bu sistemin geliştirilerek mutlaka mutfağa konulması gerektiğinin altını çizen Başkan Çiçek, “Evin hanımı mutfakta üretilen çöpü ilgili butona basar çöpü oraya atması gerekiyor. Çöp dökme derdinden kurtulmuş olunuyor. Burada bu sistem sonradan monte edildi. İlerde lüks konutlarda çöp ayrıştırma sistemi kullanılabilir. Birkaç yıl sonra ev satan kişiler evin özelliklerini sayarken çöp ayrıştırma sistemi de var diyecek” diye konuştu.

Başkan Çiçek, toplanan çöplerinde ekonomiye kazandırılması için sistemin alt yapısının da oluşturulmasının gerektiğine dikkat çekti. Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılış yapıldı. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Özkara, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yusuf Ziyaddin Cavlak sistemin çalışmasını yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

SİSTEMİN ÇALIŞMASI

Örnek projenin yüksek katlı binalar başta olmak üzere ev ve iş yerlerine kurularak evsel ve ambalaj atıklarının yerinde ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Elektromekanik kanal ve akıllı konteynırdan oluşan düzenekle sistem çöpe atılacak olan evsel atığın bir düğmeye basmak suretiyle seçilmesi ile çalışıyor. Açılan kapaktan içeriye atılan cam, plastik, kağıt ve evsel atık seçilen türe göre binadan aşağıya borular vasıtasıyla inerek konteynıra yükleniyor. Konteynırlara yüklenen atıklar özel dizayn edilen çöp aracı ile alınıyor.

Haber: İHA